Jdi na obsah Jdi na menu
 


Americký klusák

1. 5. 2011

Původ: USA

Výška: 155 až 160 cm

Vzhled: Vyznačující se pevnou, robustní stavbou a dokonalou mechanikou pohybu. Při posuzování koně je hlavní především výkon, exteriér pro toto plemeno není důležitý. Americký klusák je delší a méně elegantní než anglický klusák a těžší než americký jezdecký kůň. Obvod hrudi má přesahovat 180 cm a obvod metakarpu 20 cm. Celková hmotnost koně nemá být větší než 500 kg. Američtí klusáci jsou poměrně nižší a delší než plnokrevníci, mají hrubší hlavu, kohoutek nižší naž záď a vynikají především mohutným osvalením plece i zádi. Zvláštní důraz se klade na kvalitu nohou a tvrdost kopytní rohoviny, která má být "ocelová". U tohoto plemene jsou povoleny všechny plné barvy, nejčastěji jsou to hnědáci a ryzáci, vzácněji vraníci. Bílé znaky nejsou oblíbeny, i když nejsou důvodem k nižšímu ocenění koně. Tito klusáci mají velmi přímý, velmi dlouhý a vydatný chod a dovedou se soustředit na výkon mnohem lépe než jiní koně.

Využití: Americký klusák je vysloveně sportovní kůň, určený k dostihům v zápřeži. Převážnou většinou jsou to mimochodníci, protože ti se v USA více cení, neboť jsou rychlejší než diagonální klusáci. Americký klusák je výhradně sportovní kůň, který neslouží žádné jiné činnosti, než k závodům v zápřeži. 

Povaha: Americký klusák je kůň velmi houževnatý, bojovný a tvrdý, většinou vyniká i odvahou, i když ji na dráze nemůže uplatnit tak dobře jako dostihoví koně. Vzhledem k tomu, že klusáci jsou chováni ve velkých stájích a od mládí jsou podrobeni tvrdému tréninku, nemají tak dobrý vztah k člověku jako jezdečtí koně, ale jsou výkonní, poslušní a učenliví. Klusácký výcvik je velmi náročný, protože úspěch koně závisí na tom, aby ani ve vypjatých okamžicích nenacválal. Výkon je tím náročnější, že jezdčík v sulce nemá možnost koně ovlivňovat tak bezprostředně jako jezdec v sedle. Špičkový klusák nemůže být všestranný, dnes jsou klusáci výhradně specialisté, doby, kdy stejní klusáci závodili v sulce i pod sedlem, již dávno pominuly.

Zajímavosti: Je to nejrychlejší klusácké plemeno na světě.

 

 

1916b46af3_45772116_o2.jpg

 

am.klusak.jpg

 

am.klusak---dostihak.jpg

 

am.klusak---dostihy.jpg

 

postret-am.klusaka.jpg

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář